Żywienie

ŻYWIENIE W PRZEBIEGU RAKA JELITA GRUBEGO

Jak jeść w trakcie leczenia raka jelita grubego, kiedy każdy pacjent ma inne dolegliwości, zabiegi i tolerancję pokarmów? Pobierz poradnik „Żywienie w przebiegu raka jelita grubego”, przygotowany przez dietetyka onkologicznego Ewa Ceborska-Scheiterbauer i konsultowany przez doktora Maciej Kawecki. Znajdziesz w nim proste wyjaśnienie, czym jest dieta bardzo łatwostrawna, łatwostrawna i normostrawna, praktyczne wskazówki dotyczące rozszerzania jadłospisu, przykłady dań, a także osobne rozdziały o żywieniu przy kolostomii oraz radzeniu sobie z biegunkami i zaparciami. Materiał pomoże ci bezpiecznie komponować posiłki, ograniczyć lęk przed jedzeniem i wykorzystać dietę jako realne wsparcie leczeniado pobrania w formacie PDF

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-129563, 11/2025