Przed tobą spora ilość zasad, do których musisz zacząć się stosować. Nie martw się jednak, bo przygotowaliśmy zestaw potrzebnych informacji! Transplantacja jest szansą na drugie życie, pozbawioną przytłaczających chorób i objawów. Zdajemy sobie sprawę, że proces przygotowania oraz powrotu do zdrowia po przeszczepie jest skomplikowany. Poznaj jednak podstawowe nawyki, dzięki którym twój organizm szybko nabierze energii.
Przed tobą spora ilość zasad, do których musisz zacząć się stosować. Nie martw się jednak, bo przygotowaliśmy zestaw potrzebnych informacji!
Transplantacja jest szansą na drugie życie, pozbawioną przytłaczających chorób i objawów. Zdajemy sobie sprawę, że proces przygotowania oraz powrotu do zdrowia po przeszczepie jest skomplikowany. Poznaj jednak podstawowe nawyki, dzięki którym twój organizm szybko nabierze energii. Wyróżnia się następujące rodzaje transplantacji krwiotwórczych komórek macierzystych (KKM): allogeniczną, syngeniczną i autologiczną.
Oznacza wykorzystanie własnych komórek pacjenta.
To przeszczepienie od identycznego genetycznie brata bliźniaka (jednojajowego).
Dawcą może być również niespokrewniony wolontariusz, który zgłosił się do międzynarodowych rejestrów dawców szpiku bądż też dawca rodzinny.
Przed samym zabiegiem pacjent zostaje poddany leczeniu kondycjonującemu. Polega ono na zastosowaniu leczenia chemioterapeutycznemu oraz napromienianiu całego ciała promieniami Roentgena w celu zniszczenia szpiku kostnego. Podczas leczenia kondycjonującego zostaną zniszczone nie tylko nieprawidłowe komórki odpowiedzialne za obecną chorobę, lecz także prawidłowe komórki szpiku. Stan ten będzie się utrzymywał do momentu, aż przeszczepiony szpik podejmie swoją normalną funkcję. Okres przygotowania do transplantacji szpiku kostnego wiąże się z obniżoną odpornością organizmu. Dlatego najlepiej wszystko odpowiednio wcześniej zaplanować, by pozbyć się niepotrzebnego stresu.
Poniżej znajdziesz podstawowe zasady, dzięki którym odzyskasz spokój i komfort podczas pierwszych godzin w szpitalu:
Zapobiega ona ryzyku zatrucia pokarmowego poprzez eliminację jedzenia, które może zawierać groźne dla naszego organizmu bakterie.
Podczas diety: