Dieta

Czy można ulepszyć codzienną dietę, by realnie wesprzeć organizm w trakcie choroby i leczenia? Ten materiał pokazuje, że wiele da się zrobić – z ważnym zastrzeżeniem: żywienie ma charakter wspierający, a nie leczniczy. Poradnik został podzielony na dwie części: dla osób bez konieczności dużych zmian w jadłospisie oraz dla pacjentów, którzy muszą modyfikować dietę z powodu skutków ubocznych terapii, chudnięcia lub przygotowania do operacji. Znajdziesz w nim konkretne wskazówki m.in. jak monitorować stan odżywienia, jak zwiększyć energetyczność i podaż białka, a także jak postępować przy częstych problemach, takich jak biegunki, nudności czy trudności w połykaniu. Autorką opracowania jest Ewa Ceborska-Scheiterbauer – dietetyk onkologiczny (poradnia dietetyczna food&diet). Pobierz materiał i korzystaj z niego jako praktycznego wsparcia na co dzień – do pobrania w formacie PDF

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-129561, 11/2025