Proces intensywnego leczenia w chorobach onkologicznych często jest bardzo wyniszczający dla organizmu i prowadzi do zaburzeń funkcjonowania wielu procesów. Nieprawidłowe żywienie pogarsza dodatkowo stan zdrowia pacjenta, nasila dolegliwości bólowe, a do tego obniża kondycję psychiczną. Chorzy na nowotwór przewodu pokarmowego muszą zwracać szczególną uwagę na dietę. Odpowiednio zbilansowana jest w stanie poprawić codzienne funkcjonowanie pacjenta.

Zdrowe, prawidłowo skomponowane menu nie powinno być ani uciążliwe, ani tym bardziej  przypominać głodówki pełnej wyrzeczeń. Należy jednak pamiętać o kilku najważniejszych zasadach:

  1. Dieta musi być dostosowana do indywidualnych potrzeb, masy i wysokości ciała, aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przyjmowanego leczenia, a także poziomu regeneracji.
  2. Jadłospis powinien opierać się na regularnych posiłkach, bazujących na świeżych, nieprzetworzonych produktach.
  3. Bardzo ważne jest też spożywanie odpowiedniej ilości płynów, zwłaszcza wody – każdego dnia powinniśmy wypijać ok. 2 litry – ale tę ilość należy dostosowywać do bieżących potrzeb organizmu, a także poziomu aktywności fizycznej.

Odpowiednio dobrana dieta sprawia, że:

  • mamy więcej energii
  • nabieramy lepszej odporności
  • mamy lepszą koncentrację
  • nabieramy lepszej odporności
  • zmniejsza się ryzyko występowania i nawrotów wielu chorób (np. chorób układu krążenia, nowotworów, czy też cukrzycy typu 2
  • polepsza się wygląd naszej skóry i paznokci.

Zdrowy sposób żywienia u pacjentów z chorobami nowotworowymi pomaga w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała oraz odżywienia organizmu, dodatkowo wspomaga redukcję skutków ubocznych terapii onkologicznej oraz stymuluje siły obronne organizmu.

Dieta przy problemach z żołądkiem

Szczególnego podejścia wymaga dieta w trakcie nowotworów przewodu pokarmowego. Mogą się wówczas pojawić problemy lub dyskomfort przy połykaniu, zgaga oraz refluks, ból i pieczenie żołądka, wzdęcia, biegunki lub zaparcia. Stosowana wtedy powinna być dieta lekkostrawna z ograniczeniem produktów, które mogą pobudzić wydzielanie soku żołądkowego.

Poniżej znajdziesz wskazówki polepszające codzienne funkcjonowanie:

  • Jeżeli pacjent dobrze toleruje leczenie onkologiczne, a lekarz nie zaleca wykluczeń, to nie należy wykluczać niczego na własną rękę.
  • Im więcej różnorodnych produktów znajdzie się w codziennej diecie, tym więcej witamin i minerałów dostarcza się do organizmu.
  • Każdego dnia powinno się jeść 5 porcji warzyw i owoców, ale w takiej formie, w jakiej nie będą powodowały dolegliwości bólowych ze strony przewodu pokarmowego – najwięcej witamin mają surowe, ale jeżeli mamy problemy z przełykaniem, możemy je wypić w formie koktajlu.
  • Lepiej wybierać tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
  • Żywienie powinno traktować się jako integralną część leczenia – wszystkie posiłki powinny być urozmaicone oraz atrakcyjne zarówno wizualnie, jak i pod względem zapachu i smaku.
  • Jeżeli pacjent nie ma apetytu albo ma nudności, należy spożywać mniejsze posiłki, ale częściej, najlepiej łagodne w smaku, ale takie, które mogą sprawić przyjemność.
  • Jeżeli pojawiają się problemy z jedzeniem, warto wprowadzić do swojego jadłospisu doustne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, które ze względu na odpowiednio skomponowany skład i niewielką objętość mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek.

Zalecenia żywieniowe w wypadku problemów z żołądkiem:

  • Lepiej spożywać częste posiłki – nawet od 4 do 6.
  • Postaw na posiłki o niewielkiej objętości.
  • Spożywaj ostatni posiłek na 3-4 godziny przed snem.
  • Ograniczaj w diecie tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce.
  • Spożywaj warzywa poddane obróbce – pieczone, duszone, gotowane klasycznie lub na parze, zamiast surowych.
  • Dbaj o umiarkowaną temperaturę posiłków.
  • W okresie znacznego pogorszenia stanu wskazane są w diecie potrawy o konsystencji papkowatej, można spróbować wykorzystać produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci.
  • Napoje ogranicz do wody, melisy lub rumianku, ewentualnie bawarki (połączenie herbaty z mlekiem).

Produkty przeciwskazane:

  • owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych oraz pomidorów, warzywa cebulowe
  • kawa naturalna, alkohol, napoje gazowane, napoje alkoholowe
  • czekolada, wyroby czekoladowe, kakao, cukierki z miętą/alkoholem
  • kostki bulionowe, przyprawy do zup, sosy z glutaminianem sodu, esencjonalne wywary z kości i mięsa oraz grzybów
  • kwaśne potrawy i ostre przyprawy.

Produkty szczególnie wskazane:

  • łagodne warzywa, po obróbce termicznej (cukinia, bakłażan, ziemniaki, bataty)
  • koktajle warzywno-owocowe oraz wielowarzywne zupy krem
  • chude ryby lub mięso.

Najważniejsze, by podchodzić do kwestii żywienia mądrze, ale bez poczucia presji. Jedzenie powinno być przede wszystkim przyjemnością i wsparciem organizmu w trakcie leczenia. Wszystkie modyfikacje powinno się wprowadzać stopniowo. Kolejność posiłków i ich skład można dostosować do potrzeb i samopoczucia pacjenta. Warto modyfikować potrawy zgodnie ze swoimi upodobaniami.

Ogromne znaczenie w regeneracji ma również ruch – nawet najmniejsza, ale regularnie wykonywana aktywność fizyczna, niesie ze sobą ogromne korzyści dla organizmu. Ruch wpływa również na wydzielanie endorfin – hormonu szczęścia, dzięki czemu możemy poczuć ulgę, a także w mniejszym stopniu odczuwać ból.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
C-ANPROM/PL/OG/0046; 01.2023