Bezradność, przerażenie, smutek – to tylko niektóre emocje, które budzą się na myśl o nadchodzącym przeszczepieniu szpiku kostnego. Każdy zabieg operacyjny jest ogromną ingerencją w organizm, ale jednocześnie także szansą na drugie życie. Koniecznie pamiętaj o zbilansowanej diecie, dzięki której szybko nabierzesz energii. Nie ma mowy o nadludzkich wyrzeczeniach. Wystarczy zaledwie kilka kroków, by każdego dnia cieszyć się jedzeniem!

Od razu po przeszczepieniu szpiku wprowadź dietę ubogobakteryjną. Zapobiega ona ryzyku zatrucia pokarmowego poprzez eliminację jedzenia, które może zawierać groźne dla naszego organizmu bakterie. Przede wszystkim utrzymuj wysoki poziom higieny podczas przygotowywania i spożywania posiłków, wybieraj świeże oraz sprawdzone produkty, a zapomnij o tych surowych, jak sushi czy tatar. Zamiast nich postaw na gotowane warzywa, a organizm będzie ci wdzięczny przez długi czas.

Podstawą mycie rąk

Najlepiej wielokrotnie w ciągu dnia. Dokładnie wymyj także sztućce oraz blat, na którym przygotowujesz posiłek. Rutyna może stać się twoją najlepszą bronią w walce o zdrowie. Spożywaj świeże posiłki, a resztki od razu wyrzucaj do kosza. Uważnie oglądaj każdy produkt. Sprawdzaj, czy nikt nie naruszył wcześniej opakowania. Przechowuj artykuły spożywcze szczelnie zamknięte, a od razu rezygnuj z tych, w których została przekroczona data przydatności. Widzisz? To wcale nie takie trudne, a po pewnym czasie stanie się dla ciebie normalnością.

Zaprzyjaźnij się z jedzeniem!

Czas rekonwalescencji możesz także wykorzystać na odpoczynek. Zaopiekuj się swoim organizmem i pozwól mu odetchnąć. Warto zadbać o atmosferę miejsca wokół siebie. Wygodny fotel, ulubiony talerz, a do tego powolne jedzenie w spokoju, bez zbędnego stresu. Spożywaj minimum pięć posiłków dziennie. Jeśli czujesz głód, nie czekaj, a od razu zabierz się do jedzenia. Pamiętaj, że najważniejszy jest twój komfort.

Co można jeść po przeszczepie?

Są także plusy diety po operacji! Możesz sięgać po produkty z dużą zawartością błonnika. Pieczywo jasne, sucharki, ryż oraz długo gotowane makarony spokojnie dodaj do codziennego żywienia. Zwracaj uwagę, by posiłki były lekkostrawne oraz niskotłuszczowe. Podstawą diety po przeszczepieniu szpiku jest dostarczanie organizmowi wartościowych składników odżywczych. Na obiad możesz zjeść mięso z pewnego źródła, wypieczone w folii aluminiowej w piekarniku. Wołowina, cielęcina, chudy schab, drób – spokojnie znajdziesz coś dla siebie! Możesz sięgnąć także po ryby. Ważne, by były świeże lub mrożone po ugotowaniu, uduszeniu lub upieczeniu w folii. Produkty mleczne (ser biały i żółty, maślanka, jogurty naturalne) wybieraj w małych opakowaniach, by nie stały później otwarte w lodówce.

Czas na warzywa!

Dieta po przeszczepie może być bogata w warzywa, ale te muszą być przede wszystkim dokładnie umyte i długo gotowane. Świetnie sprawdzą się zwłaszcza jako kolacja. Marchew, pietruszka, buraki, fasolka szparagowa, ogórek, gotowane ziemniaki, pomidory – wszystkie te produkty zawierają ważne dla organizmu składniki odżywcze. Na dodatek są lekkie i dobrze przyswajalne. Dla własnego komfortu zrezygnuj jednak z grochu, kapusty oraz ogórków konserwowych. Twój plan diety po przeszczepie może zawierać także owoce, ale koniecznie takie, które samodzielnie obierzesz. Sięgnij po jabłka i gruszki, a jeśli masz ochotę, możesz zjeść starannie umyte, ugotowane lub upieczone brzoskwinie. Zrezygnuj jednak z owoców cytrusowych oraz tych, których nie możesz obrać (np. czereśnie i wiśnie).

Czego nie można jeść po przeszczepie?

Zdecydowanie musisz skończyć ze spożywaniem produktów ciężkostrawnych. Nie ma mowy o smalcu, smażonym lub surowym mięsie, a także o fast foodzie. Odłóż na dłużej także suszone, surowe i wędzone ryby. Nie możesz jeść wielu produktów mlecznych: w grę nie wchodzi ser pleśniowy, śmietana, jogurty z dodatkami, majonezy i sosy ze sklepów, a także ser biały na wagę (wybieraj tylko ten porcjowany w małych opakowaniach). Na kilka miesięcy warto także zapomnieć o słodyczach: nadziewanych ciastkach, tortach i ciastach z kremami, czekoladach, pączkach i lodach. Nie przejmuj się jednak, bo od czasu do czasu możesz sięgnąć po dżemy bez pestek, herbatniki, galaretki, kisiele, a także po gorzką czekoladę. Traktuj swój organizm z szacunkiem. Odstaw wszelkie używki: alkohol oraz palenie tytoniu jedynie pogorszą twoje samopoczucie.

A co do picia?

Zalecenia dotyczące spożywania napojów bazują także na zasadzie zbilansowanej diety. Możesz sięgnąć po kawę rozpuszczalną i herbatę w torebkach, ale odstaw wszystkie napoje gazowane oraz energetyzujące. Zamiast wody z kranu wybieraj wodę niegazowaną butelkowaną. Składniki odżywcze ważne dla twojego organizmu znajdziesz także w sokach owocowych dla dzieci. W ciągu dnia sięgnij po rumianek, miętę lub siemię lniane, zrezygnuj jednak z soków przecierowych i tych z kartonów.

Obserwuj swój organizm

Twój organizm może różnie reagować na poszczególne produkty. Powoli włączaj do diety kolejne artykuły, ale uważnie obserwuj, co dzieje się po nich w twoim organizmie. Porozmawiaj także z lekarzem, który indywidualnie oceni twój stan oraz zaproponuje plan diety po przeszczepieniu szpiku. Pamiętaj także, że jadłospis uzależniony jest od chorób współistniejących.

Zdajemy sobie sprawę, że w tym trudnym okresie możesz czuć się przytłoczony nadmierną ilością zasad. Wystarczy jednak stosować się do podstawowych reguł diety, by spokojnie dojść do siebie po przeszczepieniu szpiku. Lekkostrawne produkty pełne składników odżywczych odbudują twój organizm. Postaw przede wszystkim na odpoczynek, a już niedługo odczujesz pierwsze pozytywne efekty.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
C-ANPROM/PL/ADC/0022; 03.2023