Dawniej hemofilia nazywa była ,,chorobą królów”. Wielu mężczyzn z rodów królewskich każdego dnia cierpiało z powodu nieprzyjemnych dolegliwości. Aktualnie hemofilia należy do chorób rzadkich, ale nieuleczalnych. Na szczęście współczesne metody leczenia i profilaktyki pozwalają na poprawienie komfortu pacjenta. Należy do nich także zdrowa dieta.

Hemofilia polega na niedoborze jednego z białek krwi. Z tego powodu chory może często intensywnie krwawić, co może zagrażać jego życiu. Odpowiednio dobrana dieta pomaga wzmocnić kości i stawy, pomaga w utrzymaniu optymalnej wagi, a przede wszystkim uzupełnia braki żelaza w organizmie chorego. Poniżej znajdziesz 7 wskazówek dietetyka. Dzięki ich przestrzeganiu, twój organizm nabierze potrzebnej mu do codziennego funkcjonowania energii.

  1. Ciepłe posiłki to podstawa!

Postaraj się spożywać przynajmniej dwa ciepłe posiłki dziennie. Pozwolą one na rozgrzanie twojego organizmu i dodadzą mu sporo energii. Lody lub zimne desery wychładzają układ pokarmowy. Często są powodem zaparć, bólów brzucha i osłabienia trawienia. W przypadku nieprzyjemnych dolegliwości pomoże ci ciepła woda ze świeżym imbirem. Ciepłe posiłki nie muszą być skomplikowane. Jajecznica, omlet, zupa lub leczo świetnie nadadzą się zarówno na obiad, jak i ciepłą przekąskę. Pamiętaj także o regularnym spożywaniu posiłków. Lepiej jest postawić na większą ilość mniejszych dań, niż dwóch lub trzech w ciągu całego dnia. Niech pora jedzenia stanie się dla ciebie przyjemnym rytuałem. Wybieraj miejsca, w których możesz spożywać w spokoju, powoli ciesząc się poszczególnymi składnikami.

  1. Żelazo twoim przyjacielem

Osoby cierpiące na hemofilię często cierpią na niedobory żelaza. Dlatego warto wybierać artykuły, w których można znaleźć sporą ilość właśnie tego pierwiastka. Najwięcej znajduje się  w:

  • chudym czerwonym mięsie
  • wątróbce
  • drobiu
  • suszonej fasoli
  • rodzynkach
  • ciemnozielonych warzywach liściastych.

Pamiętaj, że przyswojenie żelaza z pokarmów jest wyższe, jeśli przyjmowane jest z jedzeniem lub napojami bogatymi w witaminę C. Warto sięgnąć po:

  • kapustę kiszoną
  • brokuły
  • buraki
  • cytrynę
  • pomarańcze
  1. Postaw na białko

Jeśli czujesz, że twój organizm jest osłabiony, dodawaj produkty z wysoką zawartością białka do trzech posiłków dziennie. Białko niweluje także chęć podjadania. Warto sięgnąć po:

  • mięso
  • ryby
  • jaja
  • owoce morza
  • soję
  • fasolę
  • soczewicę
  • nasiona słonecznika.
  1. Błonnik jako prebiotyk

Produkty z błonnikiem pomagają w utrzymaniu zdrowych jelit, a także wpływają pozytywnie na regulację poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi. Najwięcej błonnika znajdziesz w warzywach, owocach oraz kaszach pełnoziarnistych. Możesz także wzbogacać swoją dietę o:

  • szparagi
  • brokuły
  • czosnek
  • por
  • cebulę
  • awokado
  • owies
  • nasiona chia.
  1. Produkty przeciwzapalne

Warto sięgnąć również po produkty przeciwzapalne, które korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia. Osoby cierpiące na hemofilię oraz choroby układu pokarmowego mogą spożywać te artykuły w ograniczonych ilościach. Najlepiej, jeśli połączysz produkty przeciwzapalne z innymi. Używaj rozsądnie:

  • kurkumy
  • imbiru
  1. Dla każdego coś słodkiego

Czasami możesz pozwolić sobie na słodką przekąskę. Jeśli każdy twój posiłek jest odpowiednio zbilansowany, a ty intensywnie pracujesz umysłowo lub masz sporo ruchu w ciągu dnia, to potrzebujesz dodatkowych źródeł energii. Najlepsza pora na słodki dodatek to godziny między 9:00 a 11:00. Staraj się jednak sięgać po artykuły nieprzetworzone: daktyle, morele suszone lub figi.

  1. Zapomnij o tych produktach

Osoby chorujące na hemofilię muszą zrezygnować z żywności przetworzonej, która bogata jest w sól, cukier i tłuszcze. Nie ma mowy o spożywaniu chipsów, paluszków, majonezu, słodkich napojów, batonów oraz cukierków. Dla lepszego samopoczucia warto również zrezygnować z:

  • nadmiaru kawy i mocnej czarnej herbaty
  • bardzo ostrych przypraw
  • nadmiaru węglowodanów prostych (makarony, białe pieczywo).

Zasady zdrowej diety nie są zbyt skomplikowane. Możesz powoli wprowadzać nowe nawyki do swojego żywienia, stawiając na pełnowartościowe produkty pełne składników odżywczych. Planuj posiłki odpowiednio wcześniej, by w chwilach głodu nie sięgać po żywność przetworzoną. Twój organizm będzie ci wdzięczny, a hemofilia będą pod stałą kontrolą.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
C-ANPROM/PL/OG/0037; 01.2023