Odpowiednio zbilansowana dieta wpływa na sprawniejsze działanie układu odpornościowego. Kluczowe staje się białko, dzięki któremu dochodzi do odbudowy komórek i tkanek organizmu. W efekcie poprawia się jakość życia chorego oraz jego bliskich.

Osoby cierpiące na nowotwór muszą niejednokrotnie zmienić większość dotychczasowych nawyków. Ogromnego znaczenia nabierają regularne i zaplanowane wcześniej posiłki, pożywne śniadania oraz odpowiednie nawodnienie organizmu. Pacjenci muszą odstawić produkty mączne, gazowane napoje, używki i ostre potrawy. Jednak odpowiednio ułożony plan żywienia może zarówno dobrze smakować, jak i dostarczać składników odżywczych.

Bez białka ani rusz!

W trakcie rozwoju choroby nowotworowej dochodzi do niedoboru białka w organizmie. Jeśli nie dostarcza się w codziennej diecie składników odżywczych, energia potrzebna do funkcjonowania pozyskiwana jest z degradacji białek. Na samym początku rozkładowi ulegają białka wchodzące w skład mięśni, a następnie z innych narządów. Niedobór białek prowadzi również do zaburzenia przebiegu terapii przeciwnowotworowej (chemioterapii i radioterapii). Dlatego chorzy muszą sięgnąć po wartościowe białka, które pochodzą z produktów zwierzęcych.

Niezbędne w codziennej diecie są:

  • jaja
  • ryby
  • chude mięso
  • produkty mleczne.

Jeśli ze względu na leczenie nie masz apetytu, możesz wprowadzić do swojego planu żywienia doustne środki medyczne specjalnego przeznaczenia medycznego (wysokobiałkowe preparaty odżywcze), które ze względu na swój skład i niewielką objętość będą mogły zastąpić pełnowartościowy posiłek w kryzysowych sytuacjach.

Zwróć uwagę na antyoksydanty

Podczas rozwijającej się choroby nowotworowej pacjent często odczuwa silny stres. Dlatego potrzebuje w diecie produktów bogatych w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i wspomagają organizm w walce z nowotworami i cukrzycą. Do planu żywienia należy dodać produkty z wysoką zawartością:

  • witaminy C
  • witaminy E
  • beta-karotenu
  • substancji bioaktywnych: koenzymu Q10, polifenoli, fitosteroli.

Największa ilość antyoksydantów znajduje się w świeżych owocach i warzywach, zwłaszcza pomarańczowych, ciemnozielonych i ciemnoczerwonych. Przy chorobie nowotworowej musisz spożywać przynajmniej 400 g różnych warzyw i owoców dziennie. Poniżej znajdziesz przykładowe produkty z zawartością poszczególnych witamin i substancji bioaktywnych:

  • witamina A: tran rybi, watróbka, żółtka jaj, przetwory mleczne
  • witamina C: mango, owoce cytrusowe, brokuły, melony, brukselka, truskawki, papryka czerwona i zielona, kiwi, szparagi, winogrona, groszek zielony, cebula, natka pietruszki, szpinak, pomidory
  • witamina E: olej z kiełków pszenicy, pestki słonecznika, orzechy włoskie i laskowe, migdały, masło orzechowe, olej sojowy, sezamowy, oliwa z oliwek, masło, bataty, ryż brązowy, awokado
  • karotenoidy (beta-karoten, likopen, luteina): dynia, marchew, kabaczki, melony, bataty, spirulina i inne glony morskie, brokuły, jarmuż, zielone warzywa liściaste, pomidory, arbuzy, czerwone grejfruty, morele, szpinak.

Dbaj o siebie każdego dnia

Oprócz odpowiednio zbilansowanej diety pacjent potrzebuje także odpoczynku, dzięki któremu będzie miał większy komfort psychiczny. Dzięki wcześniejszemu zaplanowaniu posiłków, znajdzie upragniony spokój w codziennym funkcjonowaniu. Pamiętaj o poniższych zasadach każdego dnia:

  • na początku ustal, które zdrowe nawyki wprowadzasz po kolei do swojej diety
  • codziennie wprowadzaj przynajmniej jeden zdrowy nawyk
  • rób listy zakupów
  • planuj i przygotowuj swoje posiłki wcześniej, dzięki czemu unikniesz nagłych napadów głodu
  • jeśli czujesz się źle, poproś bliskie ci osoby lub opiekuna o pomoc w przygotowaniu posiłku
  • w przypadku nudności, jedz posiłki 3-4 godziny przed podaniem leku, który je powoduje
  • unikaj potraw o intensywnym zapachu, wybieraj neutralne smaki
  • pij wodę między posiłkami
  • jeśli doskwiera ci jadłowstręt, zwiększ częstotliwość posiłków i zmniejsz ich objętość, sięgaj także po swoje ulubione produkty.

Zaplanowana zdrowa dieta pozwoli zachować ci lekkość każdego dnia. Składniki odżywcze zawarte w pełnowartościowych produktach dodadzą twojemu organizmowi siły. Nie zrażaj się na początku. Potrzebujesz minimum kilku dni, by odczuć pozytywne efekty nowych, zdrowych nawyków.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
C-ANPROM/PL/OG/0038; 01.2023