Choroba onkologiczna nadwyręża funkcjonowanie całego organizmu. Duże dawki leków, ciągły stres, zmęczenie – wszystkie te czynniki mają wpływ na twoją ogólną kondycję. Dlatego warto zadbać o zdrową dietę, dzięki której przyspieszysz swoją rekonwalescencję i usprawnisz działanie układu odpornościowego.

Składniki odżywcze zawarte w nieprzetworzonych produktach wzmacniają ciało, dostarczając mu potrzebnych witamin. W trakcie leczenia onkologicznego jest to szczególnie ważne. Właśnie wtedy dochodzi m.in. do wysokich niedoborów białka w organizmie. Zmiana nawyków żywieniowych wcale nie musi być trudna. Wystarczy, że każdego dnia będziesz wprowadzać nową zasadę, rezygnując przy tym z tłustych i słodkich potraw.

Pij wodę, będziesz wielki!

Dzień zaczynaj od szklanki ciepłej wody. Na pół godziny przed każdym posiłkiem wypij szklankę wody, a między posiłkami sięgnij po herbatę zieloną, owocową lub ziołową. Unikaj mocnej kawy i herbaty, zwłaszcza w drugiej części dnia. Ile wody pić w ciągu dnia? Spożycie napojów nie może być mniejsze niż 1500 ml na dzień. Lepiej jednak, żebyś wyliczył samodzielnie, ile nawodnienia potrzebujesz, dzięki prostemu przelicznikowi: potrzebujemy 30 ml wody na każdy kilogram naszego ciała. Dlatego człowiek o masie 75 kg powinien dziennie wypić oraz spożyć (wraz z inną żywnością) około 2250 ml. Oprócz wody możesz sięgnąć także po:

  • herbaty ziołowe: najlepiej z dzikiej róży, pokrzywy i głogu
  • soki warzywne z czerwonych buraków
  • smoothies (odżywcze koktajle warzywno-owocowe)
  • zielone soki warzywne
  • ciepłe wywary z warzyw
  • herbatę zieloną.

Posiłki rządzą się własnymi prawami

Czas na regularne jedzenie! Spróbuj potraktować pory jedzenia jako czas także na twój relaks. Wybieraj spokojne, zaciszne miejsca, dzięki którym odetchniesz od codziennego zgiełku.  Pamiętaj także o poniższych zasadach:

  • jedz regularnie, minimum cztery razy w ciągu dnia
  • jedz powoli i dobrze przeżuwaj
  • zacznij dzień od pożywnego śniadania
  • wybieraj zdrowe słodkie przekąski, spożywaj je najlepiej do godziny 11:00
  • produkty tłuste i mączne zjadaj w pierwszej połowie dnia.

Nasz układ pokarmowy pracuje intensywnie zwłaszcza w pierwszej połowie dnia. Ciężkostrawne potrawy zjadaj do godziny 15:00. Później sięgaj po lekkostrawne posiłki, a kolację zjedz na kilka godzin przed położeniem się do snu.

Zaprzyjaźnij się z nowymi produktami

Podczas choroby onkologicznej postaw na dietę bogatą we wszystkie składniki odżywcze: białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz minerały. Jeśli spożywasz mały posiłek, możesz zawsze zwiększyć jego gęstość odżywczą za sprawą mleczka kokosowego, zdrowych tłuszczów roślinnych lub zmielonych orzechów. Pamiętaj także, że ciepły posiłek jest łatwiejszy do strawienia, dodaje nam także energii oraz pobudza nasz organizm do działania. Postaraj się o dwa ciepłe posiłki w ciągu dnia. Najważniejsze składniki odżywcze znajdziesz w poniższych produktach. Postaraj się z nimi zaprzyjaźnić!

  • białko:
  • białko zwierzęce: mięso, ryby, jaja, owoce morza, kefir, jogurt, twaróg
  • białko roślinne: soja groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, orzechy
  • tłuszcz: olej lniany, olej z pestek dyni, oliwa z oliwek, olej z awokado lub wiesiołka
  • węglowodany: ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, komosa ryżowa, amarantus, płatki owsiane, ziemniaki, bataty, chleb żytni, owoce
  • błonnik: szparagi, brokuły, czosnek, por, cebula, awokado, nasiona chia, siemię lniane, soczewica, owies, groch
  • witamina A: , wątróbka, żółtka jaj, przetwory mleczne
  • witamina E: pestki słonecznika, migdały, oliwa z oliwek, masło, bataty, ryż brązowy, awokado
  • witamina C: mango, owoce cytrusowe, brokuły, melony, brukselka, truskawki, papryka czerwona i zielona, kiwi, szparagi, winogrona, groszek zielony, cebula, natka pietruszki, szpinak, pomidory, rzepa.

Nie mam ochoty na jedzenie

Podczas terapii niektórzy pacjenci cierpią na jadłowstręt. Najlepiej zwiększyć wtedy częstotliwość posiłków i zmniejszyć ich objętość. Dla zachęcenia warto sięgać po ulubione potrawy. Gdy nie masz apetytu, możesz także wprowadzić do swojego jadłospisu doustne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego (tzw. wysokobiałkowe preparaty odżywcze), które ze względu na swój skład i niewielką objętość będą mogły w kryzysowych sytuacjach zastąpić pełnowartościowy posiłek. W przypadku nudności spowodowanych przyjmowanymi lekami, jedz posiłki kilka godzin przed wzięciem leku. Unikaj też potraw o intensywnym zapachu. Zamiast tego wybieraj neutralne smaki.

Odpowiednio zbilansowana dieta może zaskakiwać nowymi smakami oraz wyjątkowymi kolorami na talerzu. Dodatkowo wspomaga twój organizm, który w chorobie nowotworowej jest szczególnie podatny na infekcje. Spożywaj codziennie warzywa i owoce, pij dużo wody, ogranicz tłuste potrawy, a odczujesz lekkość i spokój, tak potrzebne w codziennej walce z chorobą.

 

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
C-ANPROM/PL/OG/0040; 01.2023